Bőrön át felszívódó magnézium - mítosz vagy realitás?

Transzdermális (bőrön át felszívódó) magnézium – mítosz vagy realitás? cikkről olvashatnak kis összefoglalót az alábbiakban.

A magnézium fontossága és a különböző betegségekben történő magnézium szubsztitúció* pozitív hatásai széles körűen dokumentáltak. Magnézium vegyületeket széles körűen használnak gyógyszerekben és étrend kiegészítőkben.

Az orális (szájon át szedhető) magnézium pótlás hatékonysága vitán felül áll. Mégis, az orális magnézium szubsztitúció tudományos komolysága megkérdőjeleződött éveken át a külsőleg alkalmazandó magnézium tartalmú sprayek intenzív marketing tevékenységének következtében. Mind a szakmai, mind a laikus sajtóban és interneten növekvő számú cikk állítja a magnézium olaj orális magnéziumot felülmúló hatékonyságát.

A magnézium olaj nem igazi olaj, hanem egy koncentrált magnézium klorid oldat, amelyet a bőrre permetezünk. A magnézium transzdermális abszorpcióját (felszívódását), mint az orális magnéziumnál hatékonyabbat mutatnak be, egyrészt a 100 %-s abszorciónak köszönhetően, másrészt kevesebb mellékhatása miatt, mivel elkerüli a béltraktust. Ennek bizonyítására különböző publikációkat említenek meg.

 

Magnézium felszívódás a bőrön át

A bőr külső rétege a stratum corneum. Ez halott sejtekből áll, melyek a sejten túl lerakódott zsírokkal együtt egy víztaszító réteget képeznek. Ezen rétegen jelentős mennyiségben csak lipofil (zsíroldékony) anyagok tudnak átjutni. A magnézium klorid oldatban a magnézium ionizált formában van jelen és ezért nem tud áthatolni egy lipofil rétegen.  A magnézium felszívódás csak az izzadságmirigyeken és szőrtüszőkön keresztül lehetséges.  Ezek mindössze 0,1 – 1 %-át jelentik a bőr felületének.

Teljesen hiányoznak a tudományos tanulmányok, melyek bizonyítanák a transzdermális magnézium hatékonyságát.

 

* szubsztitúció = helyettesítés (olyan kémiai reakció, amelynek során a molekula egy atomja v. atomcsoportja egy másik atommal v. atomcsoporttal cserélődik ki)

 

Amennyiben érdekli Önt a teljes cikk, szívesen elküldjük a cikk különlenyomatát.

 

Referencia:

Tanja Werner (Protina Pharmazeutische GmbH, Ismaning), Michael Weidner ( Dr. Schmidt-Felzmann & Kozianka Lawyers, Hamburg, and Jürgen Vormann ( IPEV Institute for Prevention and Nutrition, Ismaning, Germany) Transdermal magnesium – myth or reality? Trace elements and electrolytes Vol. 34 – No. 2/2017 (45-48)