Magnézium és diabétesz

A cukorbetegeknek több magnéziumra van szükségük.

Magnézium és diabétesz
Németországban jelenleg kb. 8 millió diabéteszes beteg van. Túlnyomó részük – kereken 90% – a 2-es típusú diabéteszben szenved. A túlsúly és a mozgáshiány mellett a magnézium is fontos szerepet játszik ezen betegség kialakulásában.

A magnéziumhiány és a diabétesz

A vérben az alacsony magnéziumkoncentráció növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. De a magnézium nem csak a cukorbetegség rizikóját befolyásolja, hanem a meglévő 2-es típusú cukorbetegség lefolyását is. Mert a magnézium nagy jelentőséggel bír az inzulin működésében. Az inzulin hatásának elvesztése (más néven inzulinrezisztencia) a 2-es típusú cukorbetegség  lényeges okozója. A magnézium részt vesz az inzulinreceptorok működésében. Ennélfogva az elegendő magnéziumbevitel javíthatja az inzulin hatékonyságát.

magnéziumhiány megállapítása

Magnézium cukorbetegeknél

Segít a magnézium diabétesz esetén? A 2-es típusú cukorbetegek vérében gyakran alacsony a magnéziumtartalom. Ennek oka a magas vércukorszint, ami megváltozott vesefunkcióhoz - a magnéziumnak a veséből történő fokozott kiválasztásához - vezet. Ha a cukorbeteg még gyógyszereket is szed, mint például vízhajtó, gyomorsav blokkoló vagy hashajtó, a magnéziumhiány fokozódhat. Ezért kell a cukorbetegeknek különösen ügyelni a megfelelő magnéziumellátásra. 

Milyen magnéziumot kell szedni?

Az élelmiszerek szerves formában tartalmaznak magnéziumot, pl. magnéziumcitrátot. A magnéziumcitrát a test építő eleme, ezért nagyon hamar aktiválódik.