Magnézium és stressz

Segít a magnézium a stressz ellen? Bővebben itt az „Anti-stressz-ásvány“-ról.

magnézium és a stressz

Az idő jelentette stressz, sokak számára már a mindennapok része.  A családot, a barátokat és karriert kell mind összeegyeztetni. A tartós stressz negatívan hat az egészségre – ráadásul többféleképpen. Mindenki találkozik alvás- és koncentrációs problémákkal, ha stresszhelyzetben van. Aki azonban odafigyel a kiegyensúlyozott magnéziumháztartásra és stresszhelyzetekben több magnéziumot szed, így támogatja idegrendszere normális működését.

Magnézium és a stressz

Amikor a szervezet nyomás alatt van, stresszhormonokat  - mint az adrenalin és a noradrenalin – bocsát ki. Ezek gondoskodnak a hörgők kitágulásáról, a vérnyomás és a szívfrekvencia emelkedéséről. Ilyenkor az izmok és az agy fokozott oxigénellátást kap. Azokban az időkben, amikor még vadállatok elől kellett menekülnünk, ez a reakció életmentő volt számunkra. Ma már a stressz ezen okai általában kevésbé veszélyesek, de az adrenalin szint magas marad. Ahhoz kell stratégiát találni, hogy a stresszt ismét leépítsük.

A magnézium „stressz-ellenes ásványnak“ is számít, mivel a magnézium szabályozza a stresszhormonok kiáradását. Így stresszhelyzetekben nagyobb a magnézium felhasználás és ezzel a magnézium igény.

 tippek a stressz csökkentésére magnézium

Mennyi a magnéziumszükséglet stresszhelyzetben?

A Német Táplálkozástudományi Egyesület (DGE) felnőtteknek napi 300-400 mg magnéziumbevitelt ajánl, kortól és nemtől függően. Mivel a szervezet stresszhelyzetben több magnéziumot választ ki, az adag nagyobb is lehet.

A magnézium teszttel megtudhatja, mekkora a magnéziumszükséglete: kattinson a linkre és görgessen az oldal közepére.