Megnövekedett magnéziumkiválasztás

A betegségek és a gyógyszerek a magnézium fokozott kiválasztását növelhetik.

megnövekedett magnéziumkiválasztás

Számos oka van annak, ha a szervezetünk magnéziumkiválasztása fokozódik. Ezek lehetnek például betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése, fizikai tevékenység vagy sportolás. Az alkohol fogyasztása is nagyobb magnéziumkiválasztáshoz vezet.

Magnézium és diabétesz

A cukorbetegek magnéziumellátása gyakran nem kielégítő. Több tanulmány bizonyítja, hogy a 2-es típusú cukorbetegek vérében alacsonyabb a magnéziumszint. Ennek oka a magas vércukor érték, ami megváltozott vesefunkciókkal, és ezzel a vizelettel fokozott magnéziumkiválasztással jár.

A témáról bővebben itt olvashat: magnézium a cukorbetegségben

Magnézium és sport

Aki intenzíven sportol, annak megnő a magnéziumszükséglete. A fizikai aktivitástól függően a szervezet az izzadással fokozott mennyiségű magnéziumot választ ki. Ugyanakkor az energia anyagcseréhez több magnéziumra van szükség. Tipikus jelei a szervezet túl alacsony magnéziumszintjének a lábikragörcs, az izommerevség vagy a fáradékonyság.

A témáról bővebben itt olvashat: magnézium és sport

Magnézium és stressz

A stressz is negatívan hat a magnéziumháztartásra, mivel a szervezet adrenalin és noradrenalin stresszhormonokat bocsát ki. Ezen stresszhormonok csökkentésére szükséges a sejtekben tárolt magnézium.

A témáról bővebben itt olvashat: magnézium és stressz

Magnézium és gyógyszerek

A vízhajtók és a hashajtók szedése a vesén keresztüli fokozott magnéziumkiválasztáshoz vezethet. A következmény: magnéziumvesztés. A gyomorsav blokkolók (protonpumpa gátlók) használói is érintettek lehetnek a magnéziumhiányban a megzavart magnéziumfelvétel miatt.

Az egyik legtöbbet szedett gyomorsav blokkoló a pantoprazol. Betegtájékoztatókban is szerepel ez az információ ( "Ha három hónapnál hosszabb ideig Pantoprazole-...-t kap, lehet, hogy vérében csökken a magnéziumszint. Az alacsony magnéziumszint megjelenhet fáradtság, akaratlan izom-összehúzódás, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés és fokozott szívritmus formájában. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal mondja el kezelőorvosának. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- és kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy rendszeres vérvizsgálatot végez az Ön magnéziumszintjének ellenőrzésére."). 

Figyeljünk oda szervezetünk megfelelő magnéziumpótlására.


magnézium tipp

egy magnéziumkészítmény kiválasztásakor ügyeljen a hatóanyagra és az adagolásra. Itt tudhat meg többet a magas magnéziumtartalmú és hatékony magnéziumkészítményekről.