A magnézium és a D-vitamin összefüggése

 

Egy nemrég közzétett kutatás szerint a magnézium lehet a kulcs annak megértéséhez, hogy a D vitamin-szintek miként befolyásolják az egészségi állapotot és a betegségek kialakulását.

A The American Journal of Clinical Nutrition decemberi számában jelent meg a Vanderbuilt University Medical Center vizsgálata, mely azzal a következtetéssel zárult, hogy az optimális magnéziumszint fontos szerepet játszik az adott személy D-vitamin-státuszának alakulásában.

A mostani vizsgálatot vezető dr. Qi Dai professzor korábban már közölt adatokat a magnéziumbevitel és a D-vitamin-szintek közötti összefüggésekről, melyhez a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001−2006 több mint 12 ezer résztvevőjének adatait elemezték. A mostani vizsgálatban Dai professzor munkacsoportja azt találta, hogy jelentős magnéziumbevitel mellett kisebb az alacsony D-vitamin-szint kialakulásának esélye, és ezt a hatást nem befolyásolja, hogy a magnézium étrendi forrásból vagy étrendkiegészítőből származik-e. A szerzők további fontos megfigyelése volt, hogy a nagyobb mértékű magnéziumbevitel csökkent mortalitással társul, különösen a kardiovaszkuláris betegségek illetve a bélrák miatti halálozás tekintetében.

A magnézium kofaktorként működik mind a napfényből, mind az étrendi forrásból származó D-vitamin szintézisében. Ily módon a magnéziumhiány megzavarja a D-vitamin szintéziséhez és metabolizmusához szükséges folyamatokat.

A magnéziumpótlás és a D-vitamin-szintek közötti korreláció pontosabb feltárásához dr. Dai és munkatársai a 250 fő bevonásával lefolytatott Personalized Prevention of Colorectal Trial résztvevői közül 180 személy adatait elemezték. A vizsgálatba való belépéskor az alacsony D-vitamin-szinteket mutató személyeknél magnéziumpótlás hatására emelkedtek a D-vitamin-szintek, ugyanakkor a kezdetben magas D-vitamin-szintű résztvevőknél a D-vitamin-szintek csökkenését tapasztalták. Ennek azért van jelentősége, mert a túl magas D-vitamin- és kalciumszintek súlyos egészségi következményeket vonhatnak maguk után, ugyanakkor az alacsony D-vitamin-szintek is egészségi problémákat okozhatnak.

Forrás: http://otszonline.hu/cikk/magnezium_is_szukseges_a_d_vitamin_hatasahoz