Magnéziumszükséglet

Számos élethelyzetben megnövekszik a magnéziumszükséglet. Tudjon meg erről többet itt.

magnéziumszükséglet

A magnézium a szervezet több mint 600 folyamatában játszik szerepet. A magnézium így szabályozza például az izmok és idegek kölcsönhatását, és ezáltal biztosítja az egész izomrendszer zökkenőmentes működését. Szervezetünk energiafüggő folyamatai magnézium nélkül nem működnének.

magnéziumszükséglet mit nyújt

Fontos: a magnéziumot a szervezet önmaga nem képes előállítani. Ezért elengedhetetlen, hogy a magnéziumot a táplálkozáson keresztül vegyük magunkhoz.
Mely élelmiszereknek magas a magnéziumtartalmuk, kattintson ide a részletekért.

Magnéziumszükséglet: felnőttek

A napi magnéziumszükséglet kielégítésére a Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) felnőttek számára napi 300-400 mg magnézium bevitelét ajánlja – kortól és nemtől függően. Az idősebb emberek általában kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, így nem megfelelő a magnéziummal való ellátottságuk.
Mennyi magnéziumra van szüksége, kattintson ide.

Magnézium és stressz

A stressznek negatív hatása van a magnéziumháztartásra. Különösen hektikus időszakokban a szervezet stresszhormonokat termel, mint például az adrenalin. Ugyanakkor felmegy a vérnyomás és növekszik a pulzusszám.

Itt többet tudhat meg az anti-stressz-ásvány magnéziumról.

Magnézium szükséglet – további tényezők

Testi megerőltetés esetén vagy sportoláskor a magnéziumszükséglet nagyobb, mert az erős izzadás és a test folyadékvesztése következtében a szokásos magnézium többszöröse válik ki. Ezt a megemelkedett igényt minél előbb ki kell elégíteni.
A témával kapcsolatban itt lehet bővebben olvasni: magnézium és sport

A cukorbetegek is a magnézium többszörösét veszítik a vesén keresztül rosszul beállított vércukorszint esetén. Ezért diabétesz mellitusz esetén különösen oda kell figyelni a megfelelő magnéziumbevitelre.
Itt olvashat többet a témáról: magnézium és diabétesz

Különösen ügyelni kell várandósság alatt a kielégítő mennyiségű magnéziumbevitelre. Egyrészt az anyának, másrészt a növekvő gyermeknek szüksége van a megfelelő magnéziumellátottságra.
További információk: magnézium a várandósság alatt

A szoptatási időszak egyben a magnéziumszedés időszaka is, mivel az anya a szoptatás közben az anyatejjel a magnézium nagy részét továbbadja gyermekének az egészséges fejlődés érdekében.
További információk: magnézium a szoptatás alatt

További tényezők, amelyek befolyásolják a magnéziumháztartást:

Itt találja, mennyi magnéziumra van szüksége. Kattintson ide, majd görgessen az oldalon lefelé a kalkulátorig.