Magnesium Diasporal DEPOT izom + idegrendszer

Feszültnek és stresszesnek érzi magát?

Magnesium Diasporal DEPOT izom+idegrendszer

A mai világban túl sok teher rakódik ránk: a munkahelyen felhalmozódó feladatok, a gyerekekért időben az óvodába/iskolába menni, esténként pedig a háztartási teendők és egyéb elintéznivalók várnak. A sportolás után pedig már csak vágyakozunk. Különösen életünk sűrű szakaszaiban: karrierépítés, családalapítás, építkezés, és ha még a szüleink gondját is viselni kell, akkor halmozódik a leterheltség.

 

Magnézium Diasporal DEPOT izom+ idegrendszer

 

Ez a fájdalommal járó feszültség különösen a nyak és a vállak területén érezhető. A problémát súlyosbítja a digitális média: sok ember órákig bámulja a számítógép képernyőjét, tabletjét és mobiltelefonját - nem hiábavaló, hogy a "mobiltelefonnyak" már egy elterjedt fogalom. Ha a feszültség tartós, akkor további kellemetlenségek léphetnek fel, például fejfájás és álmatlanság.

 

Magnézium, B-vitamin, stressz és idegrendszer

 

Idegeink

A következőkben arról olvashat, hogyan hat a stressz és a pszichikai terhelés az idegrendszerünkre.

Közel 86 milliárd idegsejt folyamatos információcseréje kell ahhoz, hogy érezni, gondolkozni és cselekedni tudjunk. Az idegrendszer az emberi szervezet része, amely érzékeli és feldolgozza az ingereket és vezérli reakcióinkat. A testünkben folyamatosan lezajló rendkívül összetett elektromos és kémiai folyamatok felelősek ezért. Az idegsejtek a kommunikáció mesterei, ezek biztosítják az információcserét a testben. Az idegsejtek egyben igazi csapatjátékosok, mivel folyamatosan kell kommunikálni és együttműködni más sejtekkel. Idegeink naponta körülbelül 500 kcal-át használnak fel, hogy ezeket a feladatokat teljesítsék.

 

 

Az idegrendszer az egész testen keresztül fut. Három részre osztható:

 

A tudósok az egy emberi testben található idegrostok teljes hosszát kb. egy milliárd méterre becsülik. Ha ez egy kábel lenne, elérne a Földtől a Holdig és vissza.

Idegsejttől idegsejtig az információkat elektromos impulzusok továbbítják, ami azt jelenti, hogy az idegeink majdnem mindig “áram alatt” vannak.

 

 

Az idegek relaxációja

A saját magadra és a környezetedre való odafigyelés, relaxációs gyakorlatok, jóga és meditáció – csak néhány ötlet és módszer az idegek pihentetésére. Ma egy rövid szünet a digitális világtól, ismertebb nevén a “digitális méregtelenítés” is fontos módja, hogy agyunkat és idegeinket megvédjük a folytonos képernyőre való összpontosítástól és információáradattól. Ezeken kívül a táplálkozás is fontos szerepet játszik.

 

Az idegek táplálása

Gyakran beszélünk az “idegek táplálásáról”, de mit jelent ez pontosan és milyen ételekre van szükségük az idegeinknek? Különösen a B-vitaminoknak van kulcsszerepe, főleg a B1-, B6- és B12 -nek. Ezek járulnak hozzá az idegek regenerálódásához és a növekedésükhöz, valamint az ingerületvezetéshez, más szavakkal az idegek működéséhez.

A magnézium a legfontosabb stressz elleni ásványunk. Szabályozza a stresszhormonok kibocsátását és nyugató hatással van mind az idegek, mind az izmok működésére. Mivel minden izom-összehúzódást idegi impulzusok váltanak ki, a folyamatosan feszült idegrendszer izommerevséget okozhat.

 

Az izommerevség megelőzése

 

Hogyan lehet megelőzni az izommerevséget magnéziummal és B-vitaminokkal?

A túlterhelés vagy a rossz testtartás az izmok folyamatos húzódását okozza, ami izomhúzódásban, korlátozott mozgékonyságban és fájdalomban mutatkozik meg. Automatikusan tehermentesítő pózt veszünk fel az izomfájdalom elkerülésére, amivel tovább nő néhány izom feszülése és ezzel újabb izomhúzódást és fájdalmat okozunk magunknak. Az izmok, amelyek a stressz vagy a helytelen testtartás miatt hosszabb ideig feszülnek, elveszítik a megszokott rugalmasságukat és megkeményednek, ami végül izomfájdalmakat okoz. A feszültség alapvetően majdnem minden

izomcsoportban létrejöhet, de leginkább a nyak és a váll környékén fordul elő.

Mindez a stressz romboló hatással van az idegekre. Kimerültnek érzed magad és nem tudsz már megfelelően kikapcsolni. Ez a belső feszültség hat az izmokra is, mert az izmok összehúzódását idegi impulzusok vezérlik. Sokkal több arcizmot feszítesz meg például, ha mérges vagy komoly vagy, mint akkor, amikor nevetsz és jó a hangulatod. Más szavakkal, az izmokra közvetlen hatással lehet az idegek feszültsége.

 

Hogyan alakulnak ki a húzódások?

A féloldalas és merev testtartás negatívan befolyásolja a vérkeringést (váll, nyak, hát), és ezzel az izmok oxigénnel való ellátását. Ez növeli az izmok alapfeszültségét és többé vagy kevésbé fájdalmas izomhúzódást okoz.

A húzódások gyakran monoton mozdulatokból alakulnak ki, mint például a hosszú ideig tartó ülés egy pozicióban a munkahelyen (főleg, ha rossz a testtartás), a számítógép vagy egy játékkonzol előtt. Az olvasás vagy háztartási teendők, a nem megfelelő alvási pozíció vagy rossz mozdulatok sportolás közben szintén húzódásokat okozhatnak.

 

A húzódások megelőzése

Ha meg akarjuk előzni a húzódások kialakulását, ügyelnünk kell arra, hogy több fizikai tevékenységet végezzünk mindennapjainkban. A nyak-, váll- és hátizmok célzott erősítése eredményes lehet a helytelen testtartás és a húzódások megelőzésére. Ahhoz, hogy ezt helyesen végezzük, specialista (gyógytornász vagy masszőr) iránymutatása szükséges. Emellett ügyelnünk kell a mindennapjainkban jellemző testtartásunkra és – ha lehetséges – csökkentenünk kell a stresszt vagy a stresszfaktorokat, mert a stressz is növeli az izomproblémák kialakulásának valószínűségét.

A táplálkozás is befolyásolhatja az izomműködést. Megfelelő mennyiségű magnézium bevitele különösen fontos, mert a magnézium szabályozza az egészséges izomműködést és lazító hatása van az izmokra. A Német Táplálkozási Társaság naponta 300-400 mg magnéziumot ajánl. Az Egyesült Államokban ez valamivel magasabb: a javasolt napi adag felnőtteknek 310-420 mg, kortól és nemtől függően.

 

Tápanyagok az idegeknek

A Magnesium-Diasporal® DEPOT Izmok + Idegek nem csak az ajánlott napi magnéziumadagot (300 mg) tartalmazza, hanem B1, B2, B6 és B12 vitaminokat is, amelyek fontos szerepet töltenek be az energia-anyagcserében.

A B12-vitamin kivételével a B-vitaminokat a szervezet nem képes raktározni, ezért azoknak a táplálékkal, vagy megfelelő étrend-kiegészítőkkel kell bevinni. Ezek például az idegek, az agy és az izmok szénhidrát-anyagcseréjében játszanak fontos szerepet, és olyan hírvivő anyagok összetevői, amelyek az idegsejtek közötti ingerület átvitelért felelősek. Ellensúlyozza a feszültséget kevesebb stresszel és több mozgással járó lazítással és támogassa az egészséges izom- és idegműködést a Magnesium-Diasporal® DEPOT –val!

 

Fontos a tudatosság

Hogyan lehet tudatosan megbirkózni a (mindennapos) stressz-helyzetekkel?

Manapság sok ember számára a stressz mindennapos dolog. Németországban minden második ember tartósan stresszelve érzi magát!

A stresszt gyakran a siker mutatójának tekintik. A stresszes embereket olyannak veszik, mint akik sokat elértek. Mindannyiunknak egyre többet fel kell tudni mutatni, hogy egyensúlyt teremtsünk a család, a karrier és a szórakozás igénye között. A teljesítési kényszer, az állandó készenlét és a krónikus időhiány azonban tartós negatív következményekkel járhat a jó közérzetre. Az eredmény: folyamatos stressz! 

 

Mi a stressz és mi történik a szervezetben?

A stresszreakció a testnek az evolúció során kialakult képessége, amely természetes körülmények között a túlélés érdekében igen gyorsan alkalmazkodik veszélyes helyzetekhez és veszedelmekhez. A szervezetet riadókészültségbe teszi és felkészíti a cselekvésre. Elnyom más fizikai folyamatokat, amelyek energiát használnak, mert ezek feleslegesek vagy zavaróak az akut helyzetben.

A stresszes reakció egyben fizikai és pszichikai válasz a stresszorok hatására (= stresszfaktorok, stresszt kiváltó okok). A korábbi veszélyes helyzetek és fenyegetések mellett a mai időkben stresszfaktorok pl. a túlterheltség, határidők, a munkahely elvesztése, aggodalom (pl. egészség, kudarctól való félelem), halálesetek a családban, válás, de a fárasztó fizikai munka, a zaj vagy megerőltető sportolás (nem csak a teljesítménysport). Természetesen ezeken kívül sok más stresszfaktor is létezik.

Amikor testünk stresszes, hormonokat választ ki, mint az adrenalin és a noradrenalin. Ezek kitágítják a hörgőket, megnövelik a vérnyomást és a pulzusszámot és javítják az izmok és az agy oxigénellátását. Ez növeli az “Üss vagy fuss” reakciónkat. (harcolj vagy menekülj reakció – fight or flight response)

Pozitív a hatás, ha a stresszt aktívan lehet kihasználni, ezt nevezik eustressznek.

 

A stressz eredete


A test a szorongásra válaszként megfeszül – ez az a fajta stressz, amit kellemetlennek, fenyegetőnek vagy nyomasztónak érzékelünk. Az állandó stresszhatás káros következményekkel lehet az egészségre és hosszútávon további hormonkibocsátáshoz vezet, beleértve a kortizolt is.

Mivel a zajjal, a teljesítménykényszerrel és a túlzott követelményekkel a szervezet nem tud megküzdeni, a stresszhormonszint magas marad. Az üss vagy fuss válasz mai modern időkben nem elfogadható magatartás. Manapság nincs olyan szelep, ahol az emberek kiereszthetik a feszültséget, ennek eredménye, hogy egyfolytában feszültek. Ezért más stratégiákat kell alkalmaznunk a stressz gyors csökkentésére és leküzdésére (coping). A disstressz hosszútávú hatása és a coping stratégia hiánya tartósan kihathat egészségünkre.

Egy német betegbiztosító pénztár széleskörű felmérése szerint a nők inkább szenvednek stresszben, mint a férfiak. A gyermekek közel 25 százaléka mondta, hogy gyakran vagy nagyon gyakran tapasztal stresszt.

Felnőtteknél a stressz három legnagyobb forrása a szakmai életük, a saját maguk felé támasztott magas követelmények és a privát konfliktusaik. Stresszorként a túl hosszú munkaidőt és az állandó határidőket említették. A kutatás a stressz kifejlődésében nagy szerepet tulajdonít a munka világában lezajlott változásoknak.

Mivel az állandó stressz beteggé tehet bennünket, célszerű megtalálni a stressz mielőbbi levezetésének a módját. Olyan világban élünk, amelyet jól kell kezelnünk. Ha dolgozunk, el kell igazodnunk benne és sok mindennek meg kell felelnünk. Ha ehhez még “self-made” stressztől is szenvedünk, gyakran visszavonulási időre van szükség ahhoz, hogy ezt egyáltalán felismerjük.

A képesség, amely ellenáll a stressznek, stressztűrő képességként – resilience - is ismert. A stressz-szel szembeni ellenállás legjobb módszere egyénenként jelentősen eltér. Vannak emberek, akiknek egy rövid séta a friss levegőn segít, mások sportolással szabadulnak meg a stressztől, és gyakran segítenek a relaxációs- és légzőgyakorlatok vagy a jóga is. Baráti találkozókkal, egy jó könyv olvasásával, zenehallgatással, masszázzsal és elegendő alvással is lehet csökkenteni a stresszt. Mások csak úgy tudják mérsékelni a stresszt, ha dolgoznak a stresszt kiváltó dolgokkal szembeni hozzáállásukon. Afelől is meg kell bizonyosodnunk, bőségesen ellátjuk-e szervezetünket a létfontosságú anyagokkal a nehéz időkben, vagy már korábban, a stressz megelőzéseként is. Stressz alatt jelentősen növekszik a szervezet igénye számos vitaminra és ásványi anyagra.

 

 

Hogyan segíthet a Magnesium-Diasporal® DEPOT az izmoknak és az idegeknek?

A stratégiákat a stressz leküzdésére mind a testben, mind lélekben kialakíthatjuk. A fejben gyakran a helyzet elemzésével kezdődik. Segít, ha a probléma megoldására összpontosítunk és saját képességeink tudatában vagyunk. Testünket is támogathatjuk a stressz leküzdésében. A magnéziumot nem véletlenül nevezik “anti-stressz ásványnak” vagy “a nyugalom ásványának”.

Szabályozza ugyanis a stresszhormonok kibocsátását. A nehéz időszakokban ezért sokkal több magnéziumra van szükség. A B-vitaminok, különösen a B1, B2, B6 és B12 megfelelő mennyisége is fontos az erős idegek számára. Ezek az ideg-vitaminok nagyban hozzájárulnak az idegrendszer és az energia-anyagcsere normális működéséhez. Az, aki odafigyel a szervezet megfelelő mennyiségű ellátására magnéziummal és B-vitaminokkal, sokat tesz a stressz ellen és az idegek pihentetéséért.

 

 

 

 

JAVASLATUNK:

A Magnesium-Diasporal® DEPOT az izmok + idegek védelmét szolgáló, szabadalmaztatásra bejelentett, nagy dózisú, 2-fázisú magnéziumkészítmény B-vitamin komplexszel. Különlegessége a kétfázisú tabletták retard hatással. A tabletta két rétege külön működik a gyors, valamint a késleltetett folyamatos felszabadulás elvén. Gondoskodik a fontos vitálanyagokkal való gyors és hosszantartó ellátásról, ezáltal támogatva az izmok és az idegek normál működését.

 

Magnesium-Diasporal® DEPOT Izmok + Idegek: hatás és megfelelő szedés

 

Hogyan működik a kétfázisú, retard hatású tabletta és hogyan kell helyesen szedni?

Mindenki számára ismert a szituáció: ha az ember stresszes vagy mérges, felhúzza a vállát és ökölbe szorítja a kezét. Az eredmény: a nyaka megfeszül magával húzva a vállakat, és így az egész teste feszültté válik. Az izmok és az idegek közti kölcsönhatás kulcsszerepet játszik, mivel az izom-összehúzódást idegimpulzus váltja ki. Ezért a stresszes helyzet (stressz) közvetlen hatással van az izmokra. Így még fontosabb, hogy az izmok és az idegek optimálisan működjenek stresszes időkben, hogy megelőzzék a stressz okozta feszültséget. A magnézium és a B-vitamin komplex ehhez nélkülözhetetlenek.

 

Az izomásvány magnézium egy alapvető ásványi anyag, amely a testben számos folyamatban vesz részt. Szabályozza az izmok relaxációját az izom-összehúzódás után. A nem megfelelő magnéziumellátás növeli az izmok ingerlékenységét, és végül izomfeszültséget okoz. A magnézium csökkenti az idegek túlzott ingerlékenységét is és szabályozza a stresszhormonok kibocsátását.

 

A B-vitaminok, amelyeket “ideg-vitaminoknak” is neveznek, nagyon fontosak az idegrendszer működéséhez. Jelentős a szerepük az idegsejtek felépítését, működőképességét és regenerálódását tekintve. Stresszes helyzetekben az emberi testnek több B-vitaminra van szüksége, mert az idegek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A magnéziummal együtt a B-vitaminok csökkentik a stressz okozta nyomást.

 

Magnesium Diasporal DEPOT kétfázisú hatása