Magnézium és PMS

A menstruációs fájdalmak és a PMS megelőzésében és akut terápiájában a magnézium hatékonynak bizonyult.

Magnézium és a menstruáció

Sok nőnél hónapról-hónapra lejátszódik ugyanaz a kálvária: a periódus előtt a hangulat mélyponton van, az ember fáradtnak és ingerültnek érzi magát. Ha ez még mindig nem elég kellemetlen, a napok alatt hányingerrel, fejfájással, sőt migrénrohamokkal is küszködnek. A menstruáció előtt fellépő tüneteket az orvostudomány röviden PMS-ként, azaz premenstruális szindrómaként foglalja össze. Az akut terápiában gyakran fájdalomcsillapítókat alkalmaznak, mint az ibuprofen vagy a naproxen. Ennek azonban nem kell így lennie, mivel a magnézium is enyhítheti a panaszokat mind PMS, mind menstruációs fájdalom esetén.

PMS tünetek

Magnézium és menstruációs panaszok

Különösen kellemetlenek a periódus alatti menstruációs fájdalmak, mint húzódás, görcsök vagy szúró fájdalom a belső női nemi szervekben. Orvosi szaknyelven ezeket a panaszokat „dysmenorrhoea“-nak is nevezik. Sok páciens nem akar ilyenkor fájdalomcsillapítót bevenni.  Jó dolog, hogy létezik egy kímélő alternatíva. Egy dysmenorrhoea páciensekkel végzett tanulmány szerint, a magnézium nagy adagban történő bevitele jelentősen csökkenti vagy teljesen lecsillapítja a fájdalmat.

Magnézium és PMS

PMS esetén is képes a magnézium a panaszokat mérsékelni. Így például a magnézium lazító és értágító hatása csillapítja az altesti görcsöket valamint a fej- és hátfájást.

extra infó magnéziumrólA periódus alatt úgynevezett prostaglandinok áramlanak ki. Ezek a hírvivő anyagok a méh izomzatának az összehúzódását okozzák. Így a méh nyálkahártyája kilökődik a szervezetből. Azok a mensturációs fájdalmakban szenvedő nők, akik hat hónapig magnéziumot kaptak, a tesztidőszak végére 80%-ban panaszmentesek lettek. A tanulmány szerzői abból indulnak ki, hogy ez többek között arra vezethető vissza, hogy a magnézium gátolja a prostaglandinok bioszintézisét ill. hogy a magnéziumnak értágító hatása van.

Magnéziumhiány és periódus

Továbbá egy aktuális tanulmány kimutatta, hogy PMS–ben szenvedő nőknek alacsony a magnézium szérumszintje. Ez 14 százalékkal növeli a PMS kockázatát, mondják a tudósok. 

A magnéziumot megelőzésként és a menstruációs fájdalmak valamint a PMS akut terápiájában is lehet alkalmazni. Mivel éppen a magnéziumhiány okozhat PMS-t, ügyelni kell naponta az elegendő magnéziumbevitelre.

Itt megtudhatja a szervezetbarát EXPRESSZ-Magnesium milyen gyorsan és egyszerűen fedezi napi szükségletét.