Magnézium és görcsök

Izomgörcs! A magnéziumhiány lehetséges jele. Itt talál további információkat.

magnézium és a görcsök

Lábikragörcsök és magnézium

A lábikragörcs nem csak kellemetlen, hanem nagyon fájdalmas is. Gyakran megzavarja éjszakai nyugalmunkat vagy a kora reggeli órákban jelentkezik.

A lábikragörcs az akut magnéziumhiány tipikus tünete. A kor előrehaladtával egyértelműen növekszik az ilyen panaszokra való hajlam. Ez amiatt van, hogy az idősebb emberek gyakran túl keveset esznek. Lábikragörcsei lehetnek azonban a cukorbetegeknek és a sportolóknak is. Főként a rendszeresen sportolók veszítenek az izzadáson keresztül magnéziumot, ami a sportteljesítményt nem csekély mértékben befolyásolja.

Izomgörcsök és magnézium

A fájdalmas izomgörcsök hátterében gyakran magnéziumhiány áll. Az izomgörcs fájdalmának eredményes csillapításában segíthet a magnézium. Ilyenkor, nem korlátozott vesefunkciók esetén, nem kell az esetleges túladagolással foglalkozni. A túl sok magnézium a vizelettel a vesén keresztül gond nélkül kiválasztódik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a magnéziumhiány kezelésére napi 300 mg magnéziumot ajánl.

Tesztelje itt, mennyi magnéziumra van ténylegesen szüksége!


Magnézium és görcsök

Az ásványi anyagokkal, elsősorban a magnéziummal való megfelelő ellátottság nagyon fontos az idegsejtek közti ingerátvitel kifogástalan működéséhez. A magnéziumhiány következtében fellépő görcsök többnyire kezelhetők elegendő magnéziumbevitellel.

Rendszeres magnéziumszedés lábikragörcsök ellen

Rendszeres, nagy adagban történő magnéziumszedéssel a hiányt megfelelően pótolni lehet. Fontos azonban, hogy a szedés hosszabb ideig és megfelelő adagolással történjen. Magnéziumot lehet szedni tartós terápia vagy legalább 4-6 hétig tartó kúra keretében is.

A helyes lábikragörcs terápia

A lábszárgörcsök- és feszülések oka gyakran egy akut magnéziumhiány. E hiány kiegyenlítéséhez célszerű magnéziumterápiát alkalmazni. A terápia gyors sikerében döntő szerepe van a hatóanyagnak és a megfelelő adagolásnak.

Állandóan lehet olvasni a lábikragörcsök terápiájára használt különböző hatóanyagokról. Ezek a hatóanyagok azonban csak tüneti kezelésre szolgálnak, és nem hatnak a görcsöket kiváltó okra. Szedésük gyakran jelentős mellékhatásokkal jár (pl. allergiás reakciók, légszomj, vérkép elváltozások, májfunkciós zavarok). Emiatt ezeket a hatóanyagokat csak rövid ideig (kb. 14 nap) lehet szedni. Ezután az izomgörcsök a legtöbb esetben visszatérnek. Ezért pl. a kininszulfát hatóanyagot az amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) az izomgörcsök terápiájára betiltotta.

Egy magnéziumterápia, pl. a szervezetbarát magnéziumcitráttal a gyökerénél oldja meg a problémát, és kiválóan alkalmas egy mellékhatások nélküli tartós terápiára. A magnézium szedésével az izomgörcsök tulajdonképpeni okát, tehát a magnéziumhiányt kezeljük, és nem csak a tüneteket szüntetjük meg rövidtávon.

extra info

 

Ha a magnézium szedése ellenére is izomgörcsök lépnek fel, panaszaival forduljon orvoshoz! Főleg abban az esetben, ha emellett még zsibbadás, viszketés vagy izomgyengeség tüneteit is észleli.TIPP:  Éjszakai izomgörcsök esetén javasolt a magnéziumot lefekvés előtt bevenni.

   

magnézium és a görcsök