Mi az a watt? Egy kis utazás Juist szigetére

Az árapálysíkság (vagy német szóval watt, watt-vidék) a tengerparti síkság olyan része, amely az árapály tevékenységnek következtében rendszeresen naponta kétszer dagálykor víz alá kerül, és naponta kétszer apálykor szárazra.

Az intenzív árapály-tevékenység következtében Európa és egyben a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíksága az Északi-tenger partvidékén több mint 500 kilométer hosszan Dánia északi csücskétől Hollandia nyugati határáig húzódik. A tenger, illetve tengerpart ezen részét Watt-tengernek nevezik. A terület szinte teljes egészében természetvédelem alatt áll.

Egyik kollégánk Németországban, Juist szigetén van éppen, ő számolt be nekünk erről a naponta többször váltakozó árapályról.

 

Juist szigetéről néhány szóban

Juist egy német település az Északi-tenger déli peremén, ami egy 17 kilométer hosszú és alig 500 méter széles szigeten található. A szigeten élő ritka madarak és növények miatt Juist egésze az Alsó-Szász Watt-tenger Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik. A Juist név valószínűleg a fríz güst (kopár, terméketlen) szóból származik.

 

Érdekességek:

Juist sziget vezetése azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig teljesen karbonsemlegessé válnak, vagyis szén-dioxid kibocsátásuk nullával lesz egyenlő. Már eddig is komoly lépéseket tettek, hiszen kitiltották az autókat, és a városvezetés részletekig kidolgozta a zöld életmódra történő átállást.

A sziget a 2009-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánított Alsó-Szász Watt-tenger Nemzeti Parkhoz tartozik, különlegessége, hogy igen fiatal képződmény, már a történelmi időkben keletkezett, és folyamatos változáson megy keresztül napjainkban is. Az erős hullámzások és az árapály megtépázza a partokat, amire még a klímaváltozás is rátesz egy lapáttal, hiszen a globális felmelegedés következtében nő a tengerszint is. A sziget felszíne is igen változó a homokdűnék vándorlása miatt.

A szigetre hajóval és kisrepülővel lehet bejutni, és aki átlépte a határt, kerékpárral és gyalogosan közlekedik tovább, de a lovas kocsik is mindennaposak. A teherszállítást is lovakkal vagy erre alkalmas kerékpárokkal oldják meg, és az egyik csomagszállító cég a szárazföldről, Norden városából drónokkal küldi a juisti patikába a gyógyszereket.

Az önkormányzat 2008 óta kizárólag megújuló energiát használ, és ingyenes energetikai tanácsadással segítik a lakosságot, hogy 2030-ig minden háztartás csak zöld energiaforrásból biztosítsa az energiaszükségleteit.