Magnézium az idősek számára

Különösen az időseknek előnyös a megfelelő magnéziumbevitel. Most megtudhatja, miért.

 

 

Az életkor előrehaladtával a fizikai aktivitás, így a tápanyag- és folyadékbevitel csökken, azonban a magnéziumigény továbbra is magas marad. Ugyanakkor a magnéziumban gazdag ételeket, mint például a hüvelyeseket, gyakran elkerülik azért, mert ezeket nehéz megemészteni. Ez pedig a test nem megfelelő magnéziumellátásához vezethet.

 

Magnézium és gyógyszerek összeférhetősége

Gyomorsav-blokkolókkal (protonpumpa-gátlókkal, például omeprazollal, pantoprazollal) -a savak feljutása a nyelőcsőbe és gyomorégés - folytatott hosszú távú kezelés a magnéziumfelvételt befolyásolhatja és súlyos magnéziumhiányhoz vezethet. Célszerű a gyógyszerek használati útmutatóján lévő figyelmeztetéseket figyelembe venni. Ezért a gyomorsav-blokkolók rendszeres szedése során tisztában kell lenni a magnéziumhiány okozta tünetekre figyelni kell (pl. vádligörcs, izomfeszültség), és ajánlott kiváló minőségű magnéziumkészítmény szedése annak érdekében, hogy megakadályozzuk a magnéziumhiányt.

Magnézium és élelmiszerek

Habár a magnézium széles körben előfordul növényi és állati eredetű élelmiszerekben, azok magnéziumtartalma jelentősen eltér. A hüvelyesek és a gabonatermékek magas magnéziumtartalommal rendelkeznek. Az élelmiszerek ipari feldolgozása és az egyoldalú táplálkozás is magnéziumhiányhoz vezethetnek. Magnéziumtartalmú ételeknek naponta szerepelniük kell étrendünkben. Ide kattintva megtudhatja a legtöbb magnéziumot tartalmazó élelmiszerek listáját. Jó, ha tudja:

 

 

A Német Táplálkozási Társaság azt javasolja a felnőtteknek, hogy kortól és nemtől függően napi 300-400 mg magnéziumot juttassanak szervezetükbe. A magnézium-citrát különösen alkalmas, mivel ez a szerves magnéziumvegyület már az emberi szervezeteben is előfordul és jól tolerálható.