Magnézium a hölgyek számára

A magnézium létfontosságú ásványi anyag. Különösen a nőknek van gyakran megnövekedett szüksége.

 

 

A magnézium egy mindenttudó. Több mint 600 különböző folyamatban vesz részt a testünkben. Ez az ásványi anyag például befolyásolja a hormonrendszert, szabályozza az izmok és az idegek összjátékát és hozzájárul a csontok erősségéhez. Mivel a nők életében sok életfázis van, amelyik magnéziumhiányt válthat ki, mindig oda kell figyelniük a megfelelő magnéziumbevitelre.
 
 

Magnézium várandósság és szoptatás idején

 

A várandósság a test maximális teljesítményét igényli. Tehát nem meglepő, hogy a magnéziumhiány ebben az időszakban gyakoribb. Egyrészt a testben bekövetkezett megváltozott anyagcsere-folyamatok során a vesék több magnéziumot választanak ki, ezzel ugyanakkor a terhesség során a fejlődő magzat magnéziumigénye növekszik. További részleteket itt találhat a magnézium szükségességéről várandósság és szoptatás alatt.
 
 

Magnézium változókor idején

 

Csakúgy, mint a pubertás és a terhesség, a menopauza egy nő életében szintén fordulópontnak számít. A hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron termelése lassan leáll a 40-es évek végén. A testben ez egyebek mellett a vegetatív idegrendszert érinti. Hatással van például az anyagcserére, a kardiovaszkuláris rendszerre vagy az a gyomor-bél traktusra. Gyakran tipikus klimaktérikus panaszok, mint hőérzetes tünetek, izzadás, szívdobogás, székrekedés, fejfájás vagy lábgörcsök fordulnak elő. A magnézium támogatja az izmok, a csontok és az idegek egészséges működését.
 
 
 
 
 
A magnézium fontos a csontok egészségében is. A test teljes magnéziumtartalmának több mint 60%-a a csontokban raktározódik. A csontképző sejteknek szükségük van a magnéziumra, hogy megfelelően működhessenek. A magnézium hiánya csökkentheti a csontok stabilitását és ezáltal elősegítheti az osteoporosis kialakulását. A megfelelő magnéziumellátás szintén fontos a kalcium beépítéséhez a csontokba, mivel a magnézium szerepet játszik a kalciumháztartás egyensúlyának hormonális szabályozásában.
 
A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amiből éppen a nők gyakran hiányt szenvednek. A Német Táplálkozási Társaság szerint a felnőtteknek napi 300–400 mg magnéziumot kell szervezetükbe bejuttatniuk.